Sitomegalovirüs Enfeksiyonunun Yüksek Kan Basıncı İle İlişkisi

Birçok virüs adı gibi sitomegalovirüsü de adını Yunancadan almaktadır. Sito hücre ve megalo da büyük anlamına gelmektedir. Virüs aslında büyük bir uçuk virüsü ailesine aittir. CHV olarak da bilinen sitomegalovirüs nüfusun %60 ile %90 arasında kişiyi etkis


Birçok virüs adı gibi sitomegalovirüsü de adını Yunancadan almaktadır. Sito hücre ve megalo da büyük anlamına gelmektedir. Virüs aslında büyük bir uçuk virüsü ailesine aittir. CHV olarak da bilinen sitomegalovirüs nüfusun %60 ile %90 arasında kişiyi etkisi altına alır. Gelişmekte olan ülkelerde virüs daha yaygın olarak görülür. Virüs idrar, tükürk ve sperm yolu ile kişiden kişiye bulaşır.



Son zamanlarda yapılan araştırmalar CMV ile damar sertliği arasında bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Bu durumda ileride yüksek tansiyon problemini doğurur. Ayrıca rahatsızlık yüksek kolesterol ile bileştiğinde daha ölümcül sonuçlar doğurabilir.


Tedavi edilmeyen hipertansiyon sorunu tüm organların işlevinde aksamalara neden olarak inmelere ve hatta körlük durumuna yol açabilir. Gençleri de etkisi altına alabilen hastalık genellikle ileri yaştaki kişilerde daha sık olarak gözlemlenir.


Bu araştırma sonuçları ile beraber uzmanlar rahatsızlığa karşı önleyici tedavi yöntemleri geliştirmeye başlamıştır. Uzmanlar bu noktada geliştirilebilecek en etkili tedavi yönteminin aşı olduğunu düşünmektedir.



Sitomegalovirüs Enfeksiyonunun Yüksek Kan Basıncı İle İlişkisi