Meme Anatomisi

Meme Anatomisi


Memenin glandüler yapısında meme tomucuğu 8 mm.lik bir embriyonda intrautarin yasamm 4.haftasına doğru belirir.Her iki tarafta median çizgi üzerinde longitudinal bir deri kalınlaşması şeklindedir.Fötal yasamın 5.ayında torasik bölgede bir


Meme Anatomisi


Memenin glandüler yapısında meme tomucuğu 8 mm.lik bir embriyonda intrautarin yasamm 4.haftasına doğru belirir.Her iki tarafta median çizgi üzerinde longitudinal bir deri kalınlaşması şeklindedir.Fötal yasamın 5.ayında torasik bölgede bir çıkıntı şeklinde Çıkar.İleride memebezinin tomucuğunu yapacaktır.


İnsanlarda ve diğer memelilerde bir tür salgı bezi olan ve ona özgü fonksiyomlar taşıyan memenin kadınlarda özel konik biçiminde bir morfolojisi vardır.


Göğüs duvarının önünde sağda ve solda sternumun Meralinde 2.3 kostalar arasında yer alır.Normalde memenin ağırlığı 150-200 gram arasmda değişir.Ancak şekil ve ağırlığa göre değişik

. varyasyonlar olduğu da unutulmamalıdır.Üst parçası alt parçasından daha az yuvarlaktır.Meme tabanı ile arkada muskulus pektoraiıs majörün üstünde oturur.Bukasm fasiasına gevşek bir bağ dokusu aracılığıyla ön göğüs duvarı üzerinde kolayca hareket edebilir. Memenin dış yüzünde ortada ve biraz aşağıda’ ‘papilla mamma yer alır. Bu çıkıntının üstünde gözle görülebilen süt kanallarının açıldığı sayılan 15-25 arasında değişen oroflsler bulunur.Papillamn etrafında pigmante yapısı nedeni kahve renginde ve 1-2 cm. genişliğinde areola mamam vardır. AREOL’nın üzerinde düzenli olmıyan küçük kabarcıklara:morgani tüberkülleri adı verilir. Meme parankimasında yer alan süt bezleri yaklaşık 15-20 grup oluşturur.Bum Dan aynlan süt kanallarına duktus laktıfen yada galaktofor kanallan adı verili Memede salgısal elamanlar dışında lop ve lobülerin arasında bağ dokusu .yağ dokusu,sinirler ve damar elemanlar bulunur.


Memenin Arterleri


Memenin en önemli arterleri artena mammarianm perforan dallarıdır.Bu artek Sternum kenannm 2cm. lateralinde interkostal aralıklardan çıkarak pektoralis

majör kasmı ve fasıasmı deleri memey e arteri al kanın yaklaşık yarısını

getirirler. MEMENİN VENLERİ: A-Yüzeysel deri altı venleri B-Derin venler

Olmak üzere iki grupta toplanır.


Yüzeysel deri altı venleri cilt üzerinde bazan mavi renkleri ile görülürler.Bu venler hızlı büyüyen bening ya da maling tümörlerde o bölgedeki hipervaskülarizasyona bağlı olarak genişlerler.

Memenin önem taşıyan derin venleri vena mammaria internanm perforan dallarıdır. Vena mammaria interna aynı taraf vena innominataya dökülerek “AKCİĞERE GİDEN METASTATİK ENBOLİ” yollarmdan birini oluşturur.


İkinci derin ven yolu vena aksillaristen gecer.Buraya memenin derin yüzünden,pektoral kaslardan ve göğüs duvarından dallar dökülür.Bu özelliği nedeni ile akciğere kanser enbolisi taşıyan ikinci yol oluşmuş olur.Uçüncü venin derin yolu doğrudan direkt interkostal vene açılan yoldur.İnterkostal venler,vena azigoza oradan vena kava superioryolu ile akciğere ulaştığından kanser enbolilerini akciğere taşıyan üçüncü yol durumundadır. MEMENİN SİNİRLERİ: Memenin duyu sinirleri supraklaviküler dallar aracılığıyla yüzeysel servikal pleksüsten.torasik dallar aracılığıyla pleksüs brakialisten ve interkostalsmirlerden gelir.



Meme Anatomisi