Bebek Yeterince Besleniyor mu?

Bu sorunun cevabını almak için bebek düzenli olarak gözlemlenmeli, tartılmalı ve dışkısı kontrol edilmelidir. Dikkat edilmesi gereken hususlar şulardır: 1. Bebeğin görünüşü ve davranışları:

Cildi pembe, ebrulu ve diridir. 2. Ağırlık eğrisi:

Bebeğin ilk ü


Bu sorunun cevabını almak için bebek düzenli olarak gözlemlenmeli, tartılmalı ve dışkısı kontrol edilmelidir. Dikkat edilmesi gereken hususlar şulardır:


1. Bebeğin görünüşü ve davranışları:

Cildi pembe, ebrulu ve diridir.


2. Ağırlık eğrisi:

Bebeğin ilk üç ay boyunca günde 25-30 gr, sonraki üç ayda da günde 20-25 gr alması gerekir. İlk zamanlar, bebek iyi beslenip beslenmediğinin anlaşılması amacı ile her gün tartılmalıdır. Gelişmeden emin olunduktan sonra her gün tartmak yerine haftada bir tartmak yeterli olacaktır.


3. Dışkı:

Anne sütü ile beslenen bebeğin dışkısı altın sarısı rengindedir. Hava ile temas edince yeşil renge dönüşür, pis kokulu değildir, ekşimiş süt kokar. Bebek günde üç ile altı kez kaka yapar. İlk zamanlarda her emzirmede bir kez, üç ile altı ay arası günde iki veya üç kez, daha sonraları günde bir kez kaka yapar.


4. Kabızlık:

Anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık nadiren görülür. Ortalama olarak belirtilenden daha az kere kaka yapsa da bu bebeğin kabız olduğu anlamına gelmez. Bazı bebekler her gün kaka yapmayabilir. Bebeğin dışkısı yumuşaksa, bebek zorlanmadan kaka yapıyorsa ve aynı zamanda kilo alışı düzenli, genel durumu da iyi ise endişelenmeye gerek yoktur.


Bebek hakikaten kabızsa, bunun nedeni genellikle annenin kendi beslenmesindeki dengesizlik veya bebeğin yetersiz miktarda beslenmesi veya yeterli su almamasıdır. Bebeğin görünümü, davranışı, dışkısı ve kilosu yukarda belirtildiği gibi ise, bebek iyi besleniyor demektir. Ancak emzirildikten sonra bebek hala aç gibi davranıyorsa , uyumakta zorlanıyorsa, bir iki saat uykudan sonra uyanıyorsa, en önemlisi yeterince kilo alamıyorsa, o zaman bebek iyi beslenmiyor demektir. Yeterince beslenmeyen çocuk daha fazla içmek isterken yuttuğu havadan dolayı bol gazlı olur, sıkça kusar ve karın ağrısı çeker.


Bebeğin yeterince kilo almamasının en sık rastlanan nedeni anne sütünün az olmasıdır. Bunu anlamak için bebeği her gün tartmak yeterlidir. Ağırlık ölçümleri sonucunda, bebeğin içtiği gündelik toplam süt miktarı içmesi gereken ortalamanın altındaysa, alınacak önlem, içilen anne sütü eksiğini sınai süt ile tamamlamakdır.



Bebek Yeterince Besleniyor mu?