Reflü hakkında bilinmesi gerekenler

Çağın hastalığı haline gelen reflü, tedavi edilmediği takdirde kanser gibi ciddi hastalıklara bile sebep olabiliyor….

Reflü, sindirim sisteminde meydana gelen hastalıklar içinde en sık rastlanan rahatsızlıktır. Reflü, midede oluşan asit içeriğinin yemek b



Çağın hastalığı haline gelen reflü, tedavi edilmediği takdirde kanser gibi ciddi hastalıklara bile sebep olabiliyor….

Reflü, sindirim sisteminde meydana gelen hastalıklar içinde en sık rastlanan rahatsızlıktır. Reflü, midede oluşan asit içeriğinin yemek borusuna geri kaçması sonucu oluşur. Hastalığın tanısını koyabilmek için endeskopi yapılır.

Hastalığın şikayetleri, ağza gelen acı su ve göğüs kemiğinin arkasında oluşan yanma hissidir. Ancak geniz ve akciğer problemleri olan hastalarda sadece bu belirtilere bakarak teşhis koymak zorlaşır.

Bu belirtilerin dışında, ses kısıklığı, seste çatallaşma ve yorgunluk, polip, farenjit, larenjit ve sinüzit sorunu olanların da reflü açısından muayene edilmesinde yarar vardır.

Beslenme alışkanlıkları reflüye yol açan sebeplerin başında gelmektedir. Öğün sayısı azaltılır veya öğünde fazla yemek yenirse bunlar beslenme alışkanlıklarının bozulmasına yol açar. Ayrıca çay, kahve, çikolata ve domates, reflünün tetikleyicisidir.

Uzun süren kabızlık ve öksürük gibi karın içindeki basıncın arttığı durumlar, çeşitli bağ dokusu hastalıkları reflüye sebep olabilir. Hamilelik sırasında karın içi baskısı arttığından, gebelerin bu hastalıkla karşılaşma riskleri vardır.

Reflünün tedavisi çok zor değildir. Genellikle diyet ve birkaç hap kullanımıyla önüne geçilir. Sosyal yaşamda yapılan ufak değişiklikler, rahatsızlıkları ortadan kaldırır. Reflünün yarattığı sıkıntıları ortadan kaldırmak için yapılacak basit şeyler vardır. Gazlı içecekleri içmemek, öğünlerde aşırı yemek yememek, özellikle akşam yemeklerini hafif geçirmek, yemekten hemen sonra uyumamak, dar pantolon giymemek, diyet yapmak ve yatarken başı yukarıda tutmak gibi kolay yöntemlerle rahatsızlık önlenebilir. Hafif reflüsü olanlar, bu önlemlerle tamamen reflünün verdiği sıkıntıdan kurtulabilirler. Sigara içmek de reflünün oluşumuna zemin hazırlamaktadır.

Reflü tedavi edilmediği zaman kanser riski taşıyan bir hastalıktır. En kötü komplikasyonu, sürekli tahriş olan yutma borusunun alt ucunda meydana gelebilecek kanser gelişimidir. Bunun yanı sıra yutma güçlüğü, ağrılı yutma, kusma, kanama, kansızlık ve kilo kaybı da diğer komplikasyonlar arasındadır.

Diyet, düzenli yaşam ve ilaçlarla tedavi edilemeyen reflüler, cerrahi müdahale gerektirebilir. Reflü için yapılan cerrahi operasyonlar, günümüzde ilerleyen gelişmeler sayesinde başarılı olmaktadır. Ancak en iyi yöntem henüz hastalığın başlarındayken farkına varıp, erken tedavi ve basit önlemlerle hastalığı dizginlemektir. Reflü deyip geçmeyin, önemli bir hastalıktır.



Reflü hakkında bilinmesi gerekenler