Şimdi Zayıflama Zamanı

Şimdi zayıflama zamanı V


Sağlıklı beslenmenin temelini oluşturan besin ögelerinin zayıflama diyetlerinde de yeterince alınması gerekir. Aksi takdirde bir veya birkaçında yetersizlik belirtileri oluşabilir. Bunu engellemek için, bu ögeleri içeren besin gr


Şimdi zayıflama zamanı V


Sağlıklı beslenmenin temelini oluşturan besin ögelerinin zayıflama diyetlerinde de yeterince alınması gerekir. Aksi takdirde bir veya birkaçında yetersizlik belirtileri oluşabilir. Bunu engellemek için, bu ögeleri içeren besin gruplarını öğrenmek ve doğru düzeyde tüketmek önemlidir.


Besinler beş ana grupta toplanır;


I. Grup: Et, yumurta, kurubaklagiller ve yağlı tohumlar


Her türlü büyükbaş ve küçük baş hayvan eti, tavuk, hindi, balık , kuru fasulye, nohut, barbunya, mercimek ve börülce gibi kuru baklagiller, fındık, fıstık, badem gibi kabuklu yemişler ve yumurta bu grupta yer alır. Bu gruptaki besinlerin özelliği proteinden, B6 , B12 gibi B grup vitaminlerinden ve demirden zengin olmalarıdır.


Günlük tüketimde bu gruptaki besinlerin birinden veya birkaçının karışımından bulunması gerekir. Bu gruptaki yiyecekler mönülerde birinci yemek olarak yer alır. Bu yiyecekler sebzelerle karışık olarak da tüketebilir.


II. Grup: Süt ve türevleri


Süt, yoğurt ve peynir bu grubu oluşturur. Bu besinler protein, kalsiyum, A vitamini ve bazı B grup vitaminlerden zengindir.


Günlük tüketiminde, en az 1 kibrit kutusu peynir ve 1 su bardağı süt veya yoğurt mutlaka bulunması gerekir. Zayıflama diyetlerinde bu ürünlerin az yağılı olanları tercih edilmelidir.


III. Grup: Sebze ve meyveler


Taze sebze ve meyveler diğer gruplardan alınamayan C vitaminini sağlarlar. Aynı zamanda A, E, K ve B vitaminlerinin bir çoğunu içerirler.


Dengeli bir zayıflama diyeti, bu gruptaki besinlerden çiğ veya pişmiş olarak 4-5 porsiyon içermelidir.


IV. Grup: Tahıllar ve Türevleri


Ekmek çeşitleri, pirinç ve bulgurdan yapılan pilav ve çorbalar, makarna, undan yapılan çorba, börek-çörek vs.., mısır, yulaf ve çavdar bu grubu oluşturur. Bu gruptaki besinler karbonhidrattan zengindir ve iyi bir enerji kaynağıdırlar. Az miktarda protein de içerirler. Özellikle tam tahıl ürünleri ve bulgur B grup vitaminlerinden zengindir. Besin ögesi içerikleri ve düşük glisemik indeksleri nedeniyle tam buğday ekmeği, unu ve makarnası zayıflama diyetleri için idealdir.


V. Grup: Yağlar ve tatlılar


Bu gruptaki yiyecekler vücuda enerji sağlarlar. Ancak yüksek kalorileri nedeniyle dikkatli tüketilmesi gerekir.


Tereyağ A vitamininden, sıvı yağlar ise E vitamininden zengindir.


Tatlı olarak pekmez, iyi bir demir ve kalsiyum kaynağıdır. Bu nedenle şekerden değerlidir. Kurutulmuş meyveler ise demir, kalsiyum ve potasyum açısından zengin besinlerdir.


Zayıflama programınızda görünür yağ olarak sıvı yağları, tatlı gereksinmeniz için ise kurutulmuş meyveleri tercih etmeye özen gösterin.



Şimdi Zayıflama Zamanı