Hodgkin Disi Lenfoma

Hodgkin Dışı Lenfomalar


Hodgkin Disi Lenfoma ve Korunma


Hodgkin dışı lenfomalar lenf düğümlerinin ve lenfatik doku­nun bulunduğu bütün bölgelerde oluşabilirler. Yüzeysel olarak baş-boyun bölgesinde, mediastende (akciğerlerin ortasındaki böl&


Hodgkin Dışı Lenfomalar

Hodgkin Disi Lenfoma ve Korunma


Hodgkin dışı lenfomalar lenf düğümlerinin ve lenfatik doku­nun bulunduğu bütün bölgelerde oluşabilirler. Yüzeysel olarak baş-boyun bölgesinde, mediastende (akciğerlerin ortasındaki böl­gede), batın içinde, pelvis içerisinde ve kemik iliğinde oluşabilir­ler. Aşağıdaki şekilde genellikle lenfomanın bulunabileceği yerler işaret edilmiştir. Oluşumunun hangi sebebe bağlı olduğu henüz bilinememektedir.


En çok yüzeysel lenf düğümlerinde, sonra mediastende, batın içi lenf düğümlerinde, daha sonra bazı organlardaki lenfe ait reti-küler dokunun bulunduğu karaciğer, dalak gibi organlarda ve az da olsa kemik iliği içerisinde oluşurlar. ABD’de senede 40.000′e yakın sayıda görülmektedir. Sebep olarak, RNA, DNA virüsleri, bağışıklık sisteminin çöküşü ve bazı tedaviler sayılabilir. Ortala­ma yaş 30-60 arasında değişir (aşağı, orta ve yüksek derece). Bun­lardan korunma, ancak risklere göre yapılmaması gerekenleri uy­gulamakla sağlanabilir ki bu da riskler çok belirgin olmadığından pek mümkün değildir. Bu dokularda korunma hemen hemen mümkün olamamaktadır. Ancak erken tanı konulabilirse lenfo-manın iyileşmesi büyük oranda mümkündür.


Habis Lenfomada Erken Tanı


Habis olan Hodgkin dışı lenfomalarda erken tanı mümkündür. Yüzeysel görünüşteki lenf düğümleri büyümeye başladığında bu­nun bir haftalık ilaç tedavisiyle geçmesi beklenir. Geçmezse hemen bir düğüm çıkartılarak biyopsi yapılmalı ve tanı konmalıdır.

Ancak, göğüs ve batın içerisinde ise bunu hissetmek güçtür.


Akciğerlerin ortasındaki bölgede (mediastende) ise sadece büyüyüp basınç yapması halinde hafif öksürük ve nefes darlı­ğına sebep olabilirse de bu çocuklarda zor anlaşılır. Ancak anne ve baba dikkatli olursa bunun farkına varılabilir. Akciğer grafileri ve bilgisayarlı akciğer tomografileriyle tanı konabilir.


Tümör batın içerisindeyse bulunduğu yere göre ayrı ayrı be­lirti verir. Örneğin aortta ve iliak arterler etrafındaki lenf düğümlerindeyse ancak çok genişleyip ateş, terleme ve kaşıntı yaptıkla­rında tanınırlar ki bu da erken bir evrede mümkün değildir. Ka­raciğerde ve dalakta bulunanlar da karaciğerin ve dalağın fonksi­yonlarını değiştirdiğinde tanınırlar. Örneğin karaciğer içerisinde büyüyen bir tümör, belirli bir büyüklüğe eriştiği vakit karaciğer ağrısı, sarılık veya karaciğer testlerinin bozulmaya başlaması gibi belirtiler vermeye başlar. Bunlarla erken tanı konamaz. Da­lakta da durum aynıdır. Kemik iliğinde bulunan bir retikulum hücreli sarkom veya nadiren bulunan lenfomalar daha küçükken ağrı yapmaya başlar. Hemen filmi çekilerek tanı konur.


Eğer erken tanınan bir tümör erken evredeyse radyoterapi ve kemoterapiyle iyileştirilmesi mümkündür. Alman sonuç %90-100′ oranındadır. Bununla birlikte lenfomalarda iyileşme oranları biraz ilerlemişlerde dahi %35-45 oranındadır. Ancak lösemiye dönüşebi­len tipte lenfomalarda alınan sonuçlar çok düşüktür (%20-25).



Hodgkin Disi Lenfoma