Yaslilarda Koku ve Tat Alma

Yaşlılarda Koku ve Tat Almadaki Değişiklikler ve Bakım


Alıcı sinir uçlarının duyarlılığının azalması ve protez kullanımı beslenme sorunlarına yol açabilir. Yaşlı ve ailesi ile iş birliği yapılarak sevdiği besinlerin hazırlanması, yeme alışkanlığı öğrenil


Yaşlılarda Koku ve Tat Almadaki Değişiklikler ve Bakım


Alıcı sinir uçlarının duyarlılığının azalması ve protez kullanımı beslenme sorunlarına yol açabilir. Yaşlı ve ailesi ile iş birliği yapılarak sevdiği besinlerin hazırlanması, yeme alışkanlığı öğrenilerek dengeli ve yeterli beslenmenin sağlanması gerekir. Tat almadaki yetersizlik aşırı tuzlu veya tatlı yemeye yol açabilir. Bu konuda aile uyarılmalı ve kontroller yapılmalıdır.


Gastrointestinal Sistem Bozuklukları ve Bakım


Etkinliğin azalmasıyla daha az besine gereksinim duyulur. İştah azalabilir ve yiyeceğe karşı ilgisizlik oluşabilir. Daha sık aralıklarla daha az yemek yemesi sağlanabilir. Sindirim zorluğuna yol açan ağır yiyeceklerden kaçınması söylenir. Yaşlılıkta GİS’e ait sorunlar ağızda başlar. Ca eksikliği nedeniyle diş çürükleri ve diş kaybı vardır. Protez kullanımı ve kas gücünde azalma çiğnemeyi zorlaştırır. Salgı ve enzimlerin salgılanışındaki azalma barsak peristaltizmini ve besinlerin,ilaçların emilimini yavaşlatır. Kabızlık sık görülür. Kabızlık sorunu olduğu zaman uygun diyetin düzenlenmesi gece yatarken ılık su içilmesi, sakıncalı olmadığı durumlarda kayısı, erik kompostoları ve hafif egzersizler önerilebilir.


Günlük enerji gereksinimi erkeklerde 2000, kadınlarda 1500 cal’yi aşmamalıdır. Sindirim güçlüklerini önlemek için öğün sayısı arttırılmalı ama yiyecek miktarı azaltılmamalıdır.



Yaslilarda Koku ve Tat Alma