Sivilce Tedadisi

Akne yani sivilce, günümüzde tedavi edilebilir bir hastalıktır. Öncelikle bir tedavinin en önemli hedeflerinden biri, iyileşmekte olan kist ve nodüllerin iz bırakmasını engellemektir.

İzler ortaya çıktıktan sonra, cildi pürüzsüz bir hale getirmek oldukça


Akne yani sivilce, günümüzde tedavi edilebilir bir hastalıktır. Öncelikle bir tedavinin en önemli hedeflerinden biri, iyileşmekte olan kist ve nodüllerin iz bırakmasını engellemektir.

İzler ortaya çıktıktan sonra, cildi pürüzsüz bir hale getirmek oldukça zordur. Ayrıca tedaviler, hastanın sivilceli olarak geçirdiği süreyi (bu 10 yıldan çok daha uzun olabilir) de kısaltmaktadır.

Dermatolog doktorunuz sizi muayene ettikten sonra sivilcenin tipini ve şiddetini tespit eder.

Buna göre bir tedavi yöntemi belirler. Sivilcenin tipi ve şiddetine uygun bir tedaviye başlanır. Duruma göre, ilerleyen aşamalarda tedavi yöntemleri değiştirilebilir.

Herhangi bir sivilce tedavisinde iyileşmeler, 2. ayda görülmeye başlar. İlk 1-1.5 ay, sivilce tedavisinde en zor dönemdir. Çünkü ilaçlara cilt başlangıçta olumsuz tepki verebilir. Sivilceler ilk dönemde alevlenebilir, cilt temizlenirken bir miktar sivilce artışı da olabilir.

Bilmeniz gereken, bunun geçici bir durum olduğudur. Yine de bu dönemde aşırı şikayetler olursa doktorunuza danışmalısınız. Çünkü ilaçların etkilerini ve yan etkilerini en iyi bilen kişi doktorunuzdur.

Cilt, 1.5-2 ayda tedaviye alışır ve iyileşmeler başlar. Tamamen düzelme, 4-8 ay arasında değişebilir.

Sivilce tedavisi uzun bir süreçtir. Tüm sivilce tedavileri, yeni sivilce oluşumunu engelleyerek etkili olur. Düzelmeler zaman alır. Eğer sivilceler 6-8 haftada iyileşmeye başlamadıysa tedavinin değiştirilmesi gerekir.

Dermatologlar tedavileri sivilcenin tipine ve şiddetine göre belirlerler. Bazen başka nedenlerle, örneğin makyaj, losyonlar veya alınan ilaçlardan dolayı, sivilceye benzer döküntüler olabilir.

Dermatoloğunuzla görüşürken kullandığınız ilaç ve ürünleri iyi belirtmeniz gerekir.

Dermatoloğunuz size, dışarıdan porların tıkanmasını engelleyen ve bakterileri azaltan A vitaminli veya benzoyl peroxidli krem, jel veya losyonlar önerebilir. Bu ürünler bazen kuruluk ve soyulma yaratabilir.

Sivilce tedavisi sırasında ortaya çıkan bu tür deri tahrişleri geçicidir. Deride kalıcı bir lekeye neden olmaz. Ancak deride kızarıklık, soyulmalar ve kaşıntı fazla olursa tedavi devam edilmez ve yarım kalabilir. Bu tür yan etkiler, nemlendirici kremler kullanılarak engellenebilir.

Deriye sürülerek kullanılan antibiotikler de vardır. Bunların kullanımı, hafif şiddetteki sivilceler içindir. Eğer geniş kırmızı ve derin sivilceleriniz varsa, bunların direkt olarak içine kortizon injekte edilerek hemen iyileşmesi sağlanabilir.

Dermatoloğunuz, siyah noktacıkları, beyaz yağ butonlarını ve iltihaplı keseciklerini özel aletlerle temizleyebilir. Ancak kendiniz bunlarla oynamamalısınız. Sivilceyi derinleştirerek daha fazla büyümesine ve iz bırakmasına neden olabilirsiniz.

Ağız yoluyla kullanılan antibiyiotikler orta dereceli ve şiddetli sivilcede kullanılırlar. Antibiotikler kıl folikülündeki bakterileri azaltırlar. Bu da, kızarıklıklar ve iltihaplanmalarda azalmaya yol açar.

Doğum kontrol hapları kadınlarda sivilceyi önemli derecede iyileştirdikleri bilinmektedir. Bu nedenle, tedavi maksadıyla da kullanılabilirler.

Mümkünse nemli ortamlarda, sauna, havalandırması olmayan mutfaklarda uzun süre bulunulmamalıdır.

Yağlı ürünler ve kozmetikler kullanılmamalıdır.

Sivilceyi alevlendirebileceği için, tahriş edici, ovalayıcı tarzda deri temizliğinden kaçınılmalıdır.

Sivilceler sıkılıp kopartılmamalıdır.

Sivilce tedavisi sırasında verilen ilaçları anlamak için içeriklerine bakabilirsiniz. Her ilacı bir faydası vardır. Ancak yeterli olup olmayacağını zaman gösterir. Tedaviler sivilcenin tipine, şiddetine göre yapılır. Önce basitten başlanır daha sonra cilt alıştıkça tedaviler ağırlaştırılabilir.

Tedavilerde 4-6 ay arasında iyileşmenin görülmesi gereklidir. İyileşme yoksa tedaviler gözden geçirilmeli veya yardımcı tedaviler eklenmelidir.



Sivilce Tedadisi