Prof. Dr. Rüştü Güner - Orta Yaşlılara Tavsiyeler

Ankara Üniversitesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüştü Güner, 40 yaşın üzerindekilerin bir adet peynirli börekle kazanılan enerjiyi yakmak için 30 dakika 4 kilometre hızla yürümeleri, 100 gram patlamış mısır için saatte 10 kilometr


Ankara Üniversitesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüştü Güner, 40 yaşın üzerindekilerin bir adet peynirli börekle kazanılan enerjiyi yakmak için 30 dakika 4 kilometre hızla yürümeleri, 100 gram patlamış mısır için saatte 10 kilometre hızla koşmaları, 2 top dondurma için saatte 16 kilometre hızla pedal çevirmeleri gerektiğini söyledi.


Aile Hekimliği Eğitim ve Araştırma Derneği ile Türkiye Aile Hekimliği Vakfı’nın düzenlediği ’’4. Aile Hekimliği Güz Okulu’’, Antalya’da yapıldı. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde görev yapan veya aile hekimliği uzmanlık eğitimi alan hekimlerin günlük pratik yaklaşımlardaki yenilikleri gözden geçirmesi için düzenlenen güz okulunda, Prof. Dr. Rüştü Güner de, ’’40 Yaşından Sonra Egzersiz veya Spor Yapmak’’ konusunda aile hekimlerine bilgi verdi.



Güner, 40 yaş üzerinde egzersize günde 5-10 dakika ile başlanabileceğini belirterek, asıl olarak günde 30-40 dakikanın hedeflendiğini söyledi. Egzersizlerin sürekli veya gün içinde aralıklarla yapılabileceğini dile getiren Güner, haftada en az 3-4 kez egzersiz yapılması gerektiğini, ideal olanın egzersizleri her güne yaymak olduğunu vurguladı. Bu yaş grubunda egzersizlerin genellikle düşük ve orta yoğunluklu programlarla uygulanması gerektiğini ifade eden Rüştü Güner, zatürre gibi ateşle seyreden enfeksiyonlar, sıvı kaybına neden olan ve kalp atım hızını artıran ateş, azalmayan ayak ve ayak bileği ağrıları, eklem şişliği, denge bozukluğu ve aşırı yorgunluk durumlarında egzersizin sonlandırılması gerektiğini anlattı.


Güner, 40 yaş üzerinde egzersiz yapmanın kalp ve damar dolaşımını iyi etkilediğini belirterek, salonda bulunan aile hekimlerine de bazı esneme hareketleri gösterdi.


-30 DAKİKADA ENERJİ TÜKETİMİ


Güner’in verdiği bilgilere göre, 4 adet kestane yenildiği zaman alınan 120 kaloriyi harcamak için 30 dakika düşük yoğunlukta, 1 porsiyon kısırla alınan 200 kalori için orta yoğunlukta, 1 porsiyon piyazla alınan 300 kaloriyi harcamak için yüksek yoğunlukta aerobik yapmak gerekiyor.


Bir büyük biranın getirdiği 200 kaloriyi yakmak için 30 dakika düşük yoğunlukta, 1 adet açma böreğin kazandırdığı 300 kalori için orta yoğunlukta, 3 dilim peynirli pizza ile gelen 420 kalori harcamak için de yüksek yoğunlukta kürek çekmek gerekiyor.


1 adet peynirli börek ile kazanılan 105 kaloriyi harcamak için 30 dakika ve saatte 4 kilometre hızla, bir avuç ayçiçeğinin getirdiği 200 kaloriyi yakmak için saatte 7 kilometre hızla, 2 duble rakı içince kazanılan 370 kalori için saatte 10 kilometre hızla yürümek gerekiyor.


1 adet hamburgerin neden olduğu 320 kalori için 30 dakika saatte 9 kilometre hızda, 100 gram patlamış mısırda bulunan 350 kalori için 10 kilometre hızda, 1 porsiyon kadayıfta bulunan 430 kalori için 12 kilometre hızda, 1 porsiyon tereyağlı iskenderdeki 550 kalori enerji tüketmek için de saatte 16 kilometre hızda koşmak gerekiyor.


4 adet sigara böreğinin neden olduğu 120 kalori için 30 dakika boyunca saatte 9 kilometre hızda, 2 top vanilyalı dondurmanın neden olduğu 220 kalori için 16, 1 porsiyon menemenin getirdiği 320 kalori için 21 dakika pedal çevirmek gerekiyor.


1 porsiyon zeytinyağlı enginarda bulunan 165 kalori için dakikada 25 metre hızda, 3 adet kadınbudu köftenin neden 240 kalori için 40, 1 porsiyon cevizli yağda ezmenin içerdiği 345 kalori için dakikada 50 metre kulaç atmak gerekiyor.


AA



Prof. Dr. Rüştü Güner - Orta Yaşlılara Tavsiyeler