Molekuler Cesitlilik ve Karbon

Yaşamın Moleküler Çeşitliliği ve Karbon


İlk hücrenin oluşumundan günümüzdeki organizma zenginliğine kadar, yer küredeki yaşamın evriminde karbon çok önemli rol oynamıştır. Biyolojik çeşitlilik moleküler çeşitliliği yansıtır. Bu bağlamda karbon tüm kimyas


Yaşamın Moleküler Çeşitliliği ve Karbon


İlk hücrenin oluşumundan günümüzdeki organizma zenginliğine kadar, yer küredeki yaşamın evriminde karbon çok önemli rol oynamıştır. Biyolojik çeşitlilik moleküler çeşitliliği yansıtır. Bu bağlamda karbon tüm kimyasal elementler arasında özelliği, büyüklüğü, kompleksliği ve çeşitli moleküller oluşturabilmesi açısından son derece önemlidir. Bu moleküler karışık yapı için bir kan proteini olan hemoglobin, çok iyi bir örnektir. Karbon bileşiklerinin incelenmesi başlı başına bir bilim dalı olan “Organik Kimya”nın görevi olmuştur. Canlı organizmayı, cansız dünyadan ayırt eden en önemli maddeler olan protein, Lipid, DNA, karbonhidrat ve diğer moleküller, karbon atomlarından yapılmış olup, bunlar kendi aralarında ve diğer elementlerin atomları ile bağlanabilir. Hidrojen, oksijen, azot, kükürt ve fosfor bu bileşiklerin en sık rastlanan kısımlarıdır. Oysa karbon biyolojik moleküllerin sonsuz denecek kadar çeşitli olmasından sorumludur.


Karbonun ikisi ilk, dördü de ikinci elektron halkasında olmak üzere altı elektronu vardır. Karbon bir halka sekiz kapasitelik dört valenz (=değerlilik) elektronuna sahip olduğundan, iyon oluşturmak için elektron kazanma veya kaybetme eğiliminde değildir. Bu bağlamda dört elektron alma veya kaybetme durumundadır.



Molekuler Cesitlilik ve Karbon