Lif Takviyeleri İle İlgili Bilgiler

Lifler sağlıklı bir diyet menüsünün içerisinde bulunması gereken minerallerdir. Diyetinize dahil edebileceğiniz iki çeşit lif bulunmaktadır. Bunla çözülebilen ve çözülemeyen liflerdir. Çözülebilien lifler kan şekerini kontrol eder ve kolesterol seviyesini


Lifler sağlıklı bir diyet menüsünün içerisinde bulunması gereken minerallerdir. Diyetinize dahil edebileceğiniz iki çeşit lif bulunmaktadır. Bunla çözülebilen ve çözülemeyen liflerdir. Çözülebilien lifler kan şekerini kontrol eder ve kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Çözülemeyen lifler kan şekerini düşürmez ve kolesterol seviyesini kontrol edemez. Bununla birlikte kolon kanseri riskini azaltmaya katkıda bulunur.



Uzmanlar bireylerin sağlıklı bir diyet sürdürebilmesi için günlük 20-35 gram lif tüketmeleri gerekli olduğunu belirtmektedir. Lif bakımından zengin gıdalar sindirim sistemine yardımcı olarak kolon sağlığına katkıda bulunur. Uzmanlar aynı zamanda sindirim problemi olan kişiler için de lifli gıdaları önermektedir. Özellikle kronik kabızlık sorunu olan kişiler için lifli gıdalar idealdir.


Bununla birlikte lifli gıdalar tüketilirken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunmaktadır. Lifli gıdalar tüketirken bol miktarda su içmek de kabızlık sorununa karşı oldukça etkili olacaktır. Lif takviyeleri kabızlık problemi olanlarda dışkı atılımını kolaylaştırır. Eğer yeterli miktarda su tüketmezseniz lifli gıdalar gerekli etkiyi yaratmayabilir. Bazı durumlarda kişi gıdalardan gerekli lifi alamadığında lif takviyelerine gerek duyulabilmektedir. Lif takviyelerini almaya başlamadan önce bir doktora danışılması daha sağlıklı olacaktır.


Diyabet hastalarının kan şekeri seviyleri lif takviyeleri alınırken dikkatli bir şekilde takip edilmelidir. Çözülebilen lif bakımından zengin gıdalar arasında muz, turunçgiller, çilek, pilav, havuç, tatlı patates, fasulye, armut, yulaf yer almaktadır. Çözülebilen lifler kan şekeri seviyesini ve kolesterolü azaltmaya yardımcı olur. Çözülmeyen lifler için en iyi örnekler lahana, kahverengi pirinç, Brüksel lahanası, karnıbahar, buğday ekmeğidir. Çözülmeyen lifler kan şekeri ve kolesterolü düşürmez; bununla birlikte sindirim sistemi üzerinde olumlu etkiye sahiptir.



Lif Takviyeleri İle İlgili Bilgiler