IŞIL IŞIL YANAN YEŞİL TÜRBE VE ÇEVRESİ

Arkadaşlar Bursa’nın Yeşil semtindeki şehir gezimize devam ediyoruz. Hatırlarsanız Yeşil Camiyi gezmiş sonrada hemen yanındaki Cafe’de soluklanmıştık. Şimdi Yeşil Türbe tam karşımızda bize gülümsüyor. Işıl Işıl yanan Yeşil Türbe’yi anlatmanın vakti geldi.


Arkadaşlar Bursa’nın Yeşil semtindeki şehir gezimize devam ediyoruz. Hatırlarsanız Yeşil Camiyi gezmiş sonrada hemen yanındaki Cafe’de soluklanmıştık. Şimdi Yeşil Türbe tam karşımızda bize gülümsüyor. Işıl Işıl yanan Yeşil Türbe’yi anlatmanın vakti geldi. Çelebi Sultan Mehmet’in (Fatih Sultan Mehmet’in Dedesi) yaptırdığı Yeşil Cami’nin güneyinde ve şehrin hemen her tarafından görülebilecek bir tepenin üzerine bina edilmiş olan Yeşil türbe İznik çiniciliğinin şaheser örnekleriyle Yeşil Bursa’nın sembolü haline gelmiştir. Bursa’yı ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin görmeden gitmedikleri bir yerdir.


Yeşil Türbe 1421 yılında, Yeşil Cami’nin de mimarı olan Hacı İvaz Paşa tarafından yapılmıştır. Sekizgen bir plan üzerşne kurulmuş olup kubbesi sivridir. Dışı yeşile çalan çinilerle kaplıdır. Türbeye bir merdivenle çıkılır ve yeşil cami’e bakan güzel bir taçkapıdan girilir. Türbenin içi de yeşil çinilerle süslüdür. Özellikle kıbleye bakan mihrabı başlıbaşına bir sanat hazinesidir. Türbeye ışık sağlayan mermer pervazlı pencerleri kalın parmaklıklar korur. Pencerlerin çevresinde çiniden yapılma sular vardır. Türbenin ortasında sandukalar bulunmaktadır. Çelebi Sultan Mehmet ile oğulları Şehzade mustafa, Mahmut ve Yusuf ile kızları Selçuk, Hafize, Alişe ve Daya hatunlar burada yatmaktadır. Ancak cenazeleri bu sandukaların içinde olmayıp türbenin altında bulunan mahzende gömülüdür.


Türbe gezinirken içinizin hüzün kaplamasını engelliyemiyorsunuz ama dışarı çıktığınızda, türbeyi çevreleyen birbirinden güzel hediyelik eşya mağazaları bu kasvetli havayı dağıtı veriyor.


Bu dükkanlarda Bursa’nın sembolü olan seramik minyatürlerden, eşarplara, nargilelerden, yöresel kıyafetlere kadar herşey bulabilirsiniz.


Caddenin biraz ilerinde Türk İslam Eserleri Müzesi Var. Onu da gezeceğim. Yeni bir tarih tüneline girmek üzereyim. Bakalım içerde neler var. Sizi Yeşil Türbenin 1894 yılında çekilmiş bir fotoğrafı ile başbaşa bırakırken ben içeri giriyorum. Türk İslam Eserleri Müzesinde buluşmak üzere hoşçakalın…



IŞIL IŞIL YANAN YEŞİL TÜRBE VE ÇEVRESİ