Domuz Gribinin Belirtileri Ve Tedavisi

Domuz gribi H1N1 virüslerinin neden olduğu bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Dört çeşit domuz gribi virüsü bulunmaktadır. Bunlar H1N1, H3N1, H1N2 ve H3N2’dir. Hastalık öksürme, hapşırma veya diğer fiziksel iletişim sonucu bulaşır. Domuz gribi güçsüz


Domuz gribi H1N1 virüslerinin neden olduğu bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Dört çeşit domuz gribi virüsü bulunmaktadır. Bunlar H1N1, H3N1, H1N2 ve H3N2’dir. Hastalık öksürme, hapşırma veya diğer fiziksel iletişim sonucu bulaşır. Domuz gribi güçsüz bağışıklık sistemi nedeniyle insanları ciddi bir şekilde etkileyebilir.



Domuz Gribinin Belirtileri


Solunum güçlüğü ve hızlı soluk alıp verme


Kusma, İshal


Baş ağrısı ve eklemlerde ağrı


Öksürük ve ateş


Yorgunluk, boğaz ağrısı ve mide bulantısı


Göğüste ağrı


Domuz Gribini Engellemenin Yolları


Hijyene Dikkat Edin: Kişisel hijyeni korumak oldukça önemlidir. Bu sayede mikrop ve virüslerde uzak durursunuz.


Ellerinizi Yıkayınız: Hapşırdıktan veya öksürdükten sonra mutlaka ellerinizi yıkayınız. Hapşırırken veya öksürürken mendil kullanmaya dikkat ediniz. Ellerinizi kullanmak yerine direğinize doğru hapşırın.


Kalabalık Alanlardan Kaçının: Özellikle kış aylarında market ve alışveriş merkezi gibi yerlerden uzak durun. Bu sayede kendinizi virüslerden koruyabilirsiniz.


Vitaminler Bakımından Zengin Gıdalar Tüketin: A ve C vitaminleri bakımından zengin besinler tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirin. Doktorlar bağışıklık sistemini güçlendirmek için portakal, havuç, papaya ve yeşil sebzelerin tüketilmesini öneriyor.


Doktora Danışınız: Domuz gribi belirtilerini gözlemlediğiniz anda mutlaka bir doktora başvurunuz.


Domuz Gribini Yaygın Olduğu Ülkelere Gitmeyiniz: Devamlı seyahat etmek zorunda kalan kişilere domuz gribinin yoğun olarak görüldüğü ülkelerden uzak durmaları öneriliyor.


Domuz Gribi Tedavisi


Domuz gribine karşı her yıl düzenli olarak aşı yaptırmak gerekir. Virüsler her sene mutasyona uğradığı için aşılarda farklılıklaşır.


Relenza ve Tamiflu gibi ilaçlar domuz gribi tedavisinde etkilidir.


En önemlisi domuz gribi belirtilerini gözlemlediğinizde paniklemeyin. Mutlaka bir doktora gidin ve bir an önce tedaviye başlayın.



Domuz Gribinin Belirtileri Ve Tedavisi