Domuz gribi mutasyona mı uğradı?

Bir günde 3 kişinin ölmesi akıllara bu soruyu getirdi.


Domuz gribine karşı aşılamanın başladığı gün 3 kişinin daha ölümüyle Türkiye’de kurban sayısı 9’a çıktı. 13 yaşında bir kızda domuz gribi belirtileri görülmemesi ancak daha sonra H1N1 virüsünün ölüm


Bir günde 3 kişinin ölmesi akıllara bu soruyu getirdi.


Domuz gribine karşı aşılamanın başladığı gün 3 kişinin daha ölümüyle Türkiye’de kurban sayısı 9’a çıktı. 13 yaşında bir kızda domuz gribi belirtileri görülmemesi ancak daha sonra H1N1 virüsünün ölüm nedeni olduğunun anlaşılması ‘Virüs mutasyona uğradı, artık daha öldürücü hale geldi’ korkusuna neden oldu.


DOMUZ gribinde görülmeyen belirtilerle İstanbul’da hastaneye kaldırılan 8. sınıf öğrencisi 13 yaşındaki B.B.’nin ölümünden sonra domuz gribi virüsüne rastlanması, virüsün mutasyona (değişime) uğramış olabileceği korkusu yarattı. H1N1 virüsünün nispeten ılımlı bir seyir izlediği geçen haziran ayı başında Alman uzmanlar, “Virüsü şu anda yaşadığımız sonbahar aylarında mutasyon geçirerek daha saldırgan bir forma geçiş yapabilir” uyarısı yapmıştı. Alman uzmanlar, özellikle kuzey yarıkürede havaların soğumasıyla birlikte virüsün başkalaşım geçirebileceğini ve daha fazla ölüme neden olabileceğini belirtmişti.


OTOPSİDE RASTLANDI


Domuz gribi nedeniyle Türkiye’de ölen insan sayısı, cuma günü Şanlıurfa’da ölen 4 yaşındaki Elif Fıratha’nın domuz gribinden öldüğünün anlaşılması, Ankara’da 65 yaşında kronik hastalığı bulunan bir kadının ölümü ve dün defnedilen 13 yaşındaki B.B. isimli kız ile 9’a çıktı. Ancak B.B.’nin domuz gribinin bilinen belirtisiyle değil “karın ağrısı, karın şişliği, mide bulantısı” şikâyetiyle Haseki Hastanesi’ne kaldırıldığı, bu hastanede çocuk cerrahi olmadığı için Cerrahpaşa Hastanesi’ne sevk edildiği belirlendi. B.B.’nin, oradan yoğun bakım ünitesi olan özel bir hastaneye götürülürken 112 ambulansı içerisinde yolda hayati fonksiyonlarını yitirdiği, müdahale için yol üzerinde en yakın devlet hastanesine yetiştirildiği ancak kurtarılamadığı öğrenildi. Cumartesiyi pazara bağlayan gece saat 03:00 sıralarında hayatını kaybeden B.B.’ye otopsi yapıldı ve dün öğle saatlerinde defnedildikten sonra domuz gribi virüsü taşıdığı ortaya çıktı. Doktorları da şaşırtan bu durum, domuz gribi virüsünün değişime uğrayabileceği endişesi yarattı.


‘ŞÜPHE UYANDIRMADI’


İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ali İhsan Dokucu, Dokucu, “B.B., bilinen belirtilerin dışında şikâyetle hastaneye geldiği için domuz gribinden şüphelenilmedi” dedi. Dokucu, virüsün mutasyona uğramış olma ihtimaliyle ilgili olarak, “Şu an için böyle bir şeyden bahsetmek mümkün değil. Araştırılır, varsa tedbir alınır” dedi.


UZMANLAR NE DİYOR?


Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları, Çocuk İnfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanlığı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Bakır, “Grip virüsü o hastalığın etkeni midir ona bakmak lazım. Virüs değişime uğrarsa akciğerden başlar. Sanmıyorum bu virüsün değişimi sonucu olsun. Vakayı ve virüsü incelemek lazım” dedi. Prof. Dr. Recep Öztürk ise virüsün farklı reaksiyonlar gösterebileceği, baskın çıkan başka hastalıkların da olabileceği, doğrunun inceleme sonucu ortaya çıkacağını söyledi.


İstanbul’da 2’si ağır 7 kişi H1N1’li


İSTANBUL’da domuz gribi ile ilgili önlemlerin sürdürüldüğünü belirten İstanbul Valisi Muammer Güler, ‘’Şu anda hastanelerde 7 kişi var. Bunların 2’si yoğun bakım servisinde, diğerleri normal serviste bakımları sürüyor. Hastalığın ilk görüldüğü 14 Mayıs’tan bu yana 447 vaka tespit edildi. Son hafta 125 vaka var. Bunların 70’i öğrenci 52 ayrı okulda tespit edildi. Yoğun bakımda olan hastalardan biri 18 aylık, diğeri de 9 yaşında çocuk. Kritik durumları devam ediyor ama iyiye doğru gittikleri söylenebilir. Eskiye göre daha iyiler. Normal servislerdeki hastaların durumu iyi’’ dedi. Okullardaki durumu tekrar gözden geçirdiklerini kaydeden Vali Güler, domuz gribi virüsü rastlanan bazı okullarda yüzde 16-17 civarında devamsızlığın söz konusu olduğunu bildirdi. Diğer okullardaki devamsızlık oranının ise yüzde 7-9, birçok okulda ise yüzde 5’in altında bulunduğunu aktaran Güler, bu oranların ‘’tolere edilebilecek bir durum olduğunu’’ vurguladı.


İlk aşılama sağlıkçıya ikinci hacı adaylarına


DOMUZ gribi virüsüne karşı koruyucu önlem olarak sakın alınan aşıların kontrollerinin tamamlanmasının ardından ilk uygulamaya dün başlandı. İlk aşılar, kentlerin sağlık müdürlerine yapıldı. Aşı olanlara “Pandemik A H1N1 Grip Aşısı Kartı” verildi.


HACILAR: ZORAKİ OLUYORUZ


“H1N1 Aşı Uygulamaları ve Takvimi” ne göre, ilk aşı uygulamaları sağlık personeline ve henüz yola çıkmamış hacı adaylarına, enjeksiyon yöntemiyle yapılıyor. Hamilelere, bağışıklık gücünü artıran, ancak kamuoyunda tartışmalara yol açan “adjuvan” maddesi içermeyen aşıdan uygulanacak. Dün Trabzon’da aşı olan hacı adayları ise “Diyanet mecbur tuttuğu için aşı olduklarını” söyledi.


BAKANLIĞIN RİSK GRUBU


Sağlık Bakanlığı, “morbid obezleri, gebeleri, iki yaşın altındakileri, kronik kalp ve akciğer hastalığı bulunanları, 18 yaş altında olup sürekli aspirin kullanması gerekenleri ve 65 yaş üstündekileri” risk grubuna aldı.


18 MİLYON KİŞİ AŞILANACAK


Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, grip aşısı olanın domuz gribi aşısı olmasında sakınca olmadığını, yılbaşına kadar 18 milyon doz aşının tamamlanacağını belirtti.



Domuz gribi mutasyona mı uğradı?