Bebek sağlığı emzirme

1- Yakın akrabalarda kalıtımla geçen hastalık varsa akraba evliliğinden kaçınılmalıdır.


2- Hamilelik döneminde mümkün olduğunca iyi beslenilmelidir:

Baklagiller, meyve, sebze, yumurta ve süt ürünleri yenmelidir.


3- Normal yerine iyatlu tuz tercih edi



1- Yakın akrabalarda kalıtımla geçen hastalık varsa akraba evliliğinden kaçınılmalıdır.


2- Hamilelik döneminde mümkün olduğunca iyi beslenilmelidir:

Baklagiller, meyve, sebze, yumurta ve süt ürünleri yenmelidir.


3- Normal yerine iyatlu tuz tercih edilmelidir.


4- Hamilelik sırasında sigara ve alkol kullanılmamalıdır.


5- Hamilelikte mümkün mertebe ilaç kullanılmamalıdır.


6- Hamileyken, kızamıkçık olan kişilerden uzak durulmalıdır.


7- Ebe seçiminde dikkatli olunmalıdır.


8- Temizliğe dikkat edilmelidir. Düzenli olarak yıkanmalı ve diş temizliğine özen gösterilmelidir.


9- Çalışmaya ve egzersiz yapmaya devam edilmeli, ancak fazla yorulmamalıdır.


10- Zehirli ve kimyasal maddelerden kaçınılmalıdır. Bunlar gelişmekte olan bebeğe zararlıdır. Haşere ve tarım ilaçları ve kimyasal atıkların bulunduğu bölgelere yaklaşılmamalıdır.


11- Hamileliğin son ayında cinsel temastan kaçınılmalıdır.


Bebek Kaç Yaşına Kadar Emzirilmelidir

Bebeğin, istediği zaman annesini emmesi, anne sütünün bollaşmasını sağlayacaktır. lık 6 ay yalnız anne sütü (su dahi verilmeksizin) alan bebeğin, 6 aylık oluncaya kadar meyve suyu vb. ihtiyacı da olmaz. Bebek 6 aylık olduktan sonra, anne sütü yanında katı gıdalara başlanmalıdır.


lnek veya diğer hayvan sütle ri yerine, anne sütüne 2 yaşına kadar devam etmekle hem bebeğe en iyi, en temiz, en ucuz, en koruyucu gıdanın verilmesi ve hem de annenin bu süre zarfında hamile kalmasının önlenmesi tabii yoldan sağlanmış olacaktır. Kur’an-ı kerim’in Bakara süresfnde anne sütünün bebeklere 2 yaşına kadar verilmesi gereğinden söz edilmesi, bu durumla uygunluk arz etmektedir.


Hazır mamalar ile inek sütü arasında önemli bir kalite farkı yoktur. Fakat ekonomik fark büyük boyutlardadır. Mama ile besleme, inek sütü ile beslenmeye göre üç-dört kat daha pahalıdır, aile bütçesine tatsız bir yüktür. Bu paralar döviz olarak zengin batı ülkelerine transfer edilmektedir.

İnek sütüne tatlandırıcı olarak üzüm pekmezi katılabilir. Meyve suları ile de takviye edilirse, mamalarla arasında fazla bir fark kalmamış olur.


Bir Emzirme Ne kadar Sürmeli?

Bebek kendisine gerekli miktarı emecektir. Bir emzirme genellikle 15-20 dakika sürer. İlk 5 dakika içinde bebek ihtiyacı olanın çoğunu emer. Mutlaka her emzirmede iki göğüsten de emzirilmelidir. Çocuk normal yiyor ve uyuyorsa problem yoktur.


Doğum sezeryanla olsa bile ilk saatlerde bebeğin emzirilmesi, anneye verdiği uyarı ile sütün oluşmasını ve çoğalmasını sağlayacaktır. Emme, özellikle çok erken emzirme, anne ile bebek arasında oluşturduğu iletişim ile, sütün salgılanması için gerekli hormon dengesini annede sağlar, süt salgısı başlar. Bebek bu mekanizma ile annesine, kendisine yeterli miktardaki sütü salgılatır. Gereksiz verilen her ek besi, bu uyarıyı ortadan kaldıracağı için süt oluşumu azalır. Burada süt azlığı değil, ihtiyaca uygun süt miktarı sözkonusudur.


Annenin beslenme miktarı ve şekli de önemlidir. Dengeli ve yeterli miktarda besini anne almalıdır. Şişmanlamak endişesi ile karbonhidratlar kısılmamalıdır. Emziren anne bu süre içinde zaten eski vücut yapısına dönecektir.


Yine anne, suyu yeterli içmelidir. Yeterli ve düzenli uyumalı, aşırı yorulmamalı ve yeterli istirahat etmelidir.



Bebek sağlığı emzirme