Bacaklarımız ve Selülit

Bacaklarımız ve Selülit


Selülit, derideki yapının bozulup, yağ dokularının su, tuz ve metabolizma atığı maddelerle dolarak şişmesidir. Bu durum, lenf ve hücrelerarası sıvının birikmesine yol açar ve deriyi “portakal kabuğu” görünümüne büründürür. Dolaş


Bacaklarımız ve Selülit


Selülit, derideki yapının bozulup, yağ dokularının su, tuz ve metabolizma atığı maddelerle dolarak şişmesidir. Bu durum, lenf ve hücrelerarası sıvının birikmesine yol açar ve deriyi “portakal kabuğu” görünümüne büründürür. Dolaşım bozukluğu, kalıtım, yaş, cinsiyet, hormonal düzensizlik, hareketsizlik, iklim koşulları, psikolojik etkenler gibi pek çok oluşum nedeni vardır. Bacaklarda daha çok üst ve arka kısımlar ile dizin iç bölümlerinde görülür.

Selülit oluşumunu engellemek için spor ve egzersiz yapmak, dengeli ve doğru beslenmek, aşırı kilo alıp vermekten kaçınmak gerekir.


Selülitle savaş


1.Beslenme


Günde en az 1,5 litre su için.


Su, hem vücudu zehirli atıklardan temizler hem de selülitli dokulardaki tuzu atarak bu dokuları temizler.

Tuzu azaltın

Tuz ve sucuk, sosis gibi tuzlu yiyecekler dokularda su tutulmasına neden olur.


Proteinli gıdaları tercih edin


Protein yönünden zengin yiyecekleri sindirme sırasında vücut fazla enerji harcar. Bu da sağladıkları kaloriyi azaltır.

Bol bol meyve ve yeşil sebze yiyin.

Meyve ve yeşil sebzeler dokulardaki zehirli artıkların atılmasında son derece etkilidir.


Patates, pirinç gibi nişastalı yiyeceklerle yağlı yiyecekleri bir arada yemeyin.

Nişasta fazla miktarda insulin salgılanmasına neden olur bu da yağların organizma içine iyice yerleşmesine yol açar.


…Ve tahmin edeceğiniz gibi,

Yemek aralarında atıştırmayın.


Sigara, kahve, alkol, gazlı ve kolalı içecekler içmeyin.


Çikolata, kuruyemiş, muz, yağlı, bol salçalı ve baharatlı yiyecekler yemeyin.


2.Sağlık


Yeterli uyuyun.

Uyku sırasında enerji yenilenir, zehirli maddeler vücuttan atılır, dokuların beslenmesi düzelir ve hücre metabolizması normale döner.


Stresli olmayın


Stresliyken vücut insulin salgılar. Bu durum vücutta yağ ve şeker birikimine yol açar.


Kilonuzu sabit tutun.


Sık aralıklarla yüksek miktarda kilo alıp vermek deride esneklik kaybına neden olur. Bu durum deri yapısını bozar ve selülit oluşumuna zemin hazırlar.


Gelişigüzel ilaç kullanmayın.


Özellikle idrar söktürücü ve müshil ilaçlarını doktor tavsiyesi ile kullanın. Selülit, vücuttaki su-tuz dengesi değişikliklerine son derece duyarlıdır. İlaçların kötü kullanımı bu dengeyi bozabilir.


Güneşlenirken dikkatli olun.


Fazla güneşlenmek cildin yaşlanmasına ve direncinin azalmasına neden olur. Sıcak saatlerde (12-16 arası) güneşlenmeyin ve mutlaka güneşten koruyucu bir ürün kullanın.


Kan dolaşımını engelleyen nedenlerden uzak durun.

Kan dolaşımındaki yavaşlamalar ve düzen bozuklukları selülitin oluşmasında çok etkilidir. Bu yüzden:

- Vücudunuzu çok sıkan giysiler giymeyin.

- Sürekli yüksek topuk kullanmayın.

- Kambur durmayın.

- Kabızlık sorununuz varsa tedavi olun.


İyi soluk alıp verin.

Göğsünüzü iyice şişirerek burnunuzdan derin ve yavaşça soluk alın ve yine burnunuzdan yavaşça geri verin. Dokuların bol oksijenle dolması, yanma işlemini hızlandırarak zehirli maddelerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır, selüliti engeller.


Aromaterapi yapın.

Selüliti engellemeye yarayacak en etkili yağ özleri greyfurt, portakal ve limon yağlarıdır. Çok konsantre oldukları için sadece 2 ya da 3 damla uygulayın.


Selülitle savaşmakta kararlıysanız mutlaka düzenli spor yapmalısınız. Haftada bir kez 2 saat yürümek yerine, her gün 45 dakika yürümek çok daha faydalıdır.


Selülite karşı en etkili sporlar, yürüyüş, yüzme, jimnastik gibi kan dolaşımını artıracak, bacak ve kalçalarınızı kuvvetlendirecek özellikte olanlardır.


3. Spor


Eğer spor yapmaya hiç vaktim yok diyorsanız, işte size akşamları evinizde uygulayabileceğiniz iki egzersiz:

- Yan yatın, kolunuzu başınızın altına koyun, dizlerinizi vücudunuza dik açı yapacak şekilde bükün ve bacaklarınızla dairesel hareketler yapın.

- Sırt üstü yatın, dizlerinizi bükün, karnınızı içinize çekin, bedeninizin üst kısmını kaldırarak ayak bileklerinizi tutmaya çalışın.


Spordan sonra mutlaka banyo yapın ya da duş alın. Banyoda 37°C den fazla su sıcaklığı kullanmamaya gayret edin. Spor sonrası vaktiniz varsa, banyonuzu ılık suyla doldurun ve ayaklarınızı uzatacak şekilde oturup kalçalarınızdan baldırlarınıza doğru soğuk duş tutun.


Masajlar


Lenf Drenaj Masajı: Lenf dolaşımını uyaran, sinir boğumlarına baskı yaparak uygulanan bir masajdır. Prosör adı verilen bir cihaz ile uygulanır. Lokal fazlalıkların, ödem ve toksinlerin atılması ve dolaşım sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur.


Mezoterapi: Bu teknik sadece uzman doktorlar tarafından uygulanır. Deri altına küçük iğnelerle aktif karışımlar enjekte edilerek fazla yağı eritmek ve vücudun fazla su depolamasını engellemek amacıyla uygulanan bir yöntemidir.


Elle masaj: Masörler tarafından yapılan el masajları özellikle lenf ve küçük kan dolaşımını uyarıcı etkiye sahiptir. Ayrıca elle yoğurma hareketleri damarlardaki tıkanıklığı da giderir.


Thalassoterapi: Vücut bakımında yosun ve yosun içeren ürünleri kullanma yöntemidir. Yosun, içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde bacaklardaki lokal fazlalıkları gideren, kan dolaşımını artıran, ödem gideren etkilere sahiptir.


Kozmetik bakım


Tüm cildimizi olduğu gibi, bacakları nemlendirmek de güzellikleri için önemli adımlardan biridir. Özellikle soğuk duş tuttuktan sonra, kurulanıp, uygulanan nemlendirici ürünün gözle görülür faydaları vardır. Nemlendirici ürünü her zaman bacakların aşağısından yukarıya doğru masaj yaparak uygulamak gerekir. Böylelikle kan akımını kalbe doğru hızlandırmış olursunuz.

Özellikle güneş banyolarından ve epilasyon uygulamalarından sonra bacaklar mutlaka nemlendirilmelidir.



Bacaklarımız ve Selülit