Agiz Kokusu Nedenleri Halitozis Nedir

Ağız Kokusu Nedenleri ve Tedavisi, Halitozis Nedir


Halitozis, ağız florasında bulunan bakteri­lerin metabolik etkinliğine bağlı olarak ağızdan kaynaklanmaktadır. Normal ola­rak, sağlıklı insanlarda özellikle uykudan sonra yaygın olarak gö


Ağız Kokusu Nedenleri ve Tedavisi, Halitozis Nedir


Halitozis, ağız florasında bulunan bakteri­lerin metabolik etkinliğine bağlı olarak ağızdan kaynaklanmaktadır. Normal ola­rak, sağlıklı insanlarda özellikle uykudan sonra yaygın olarak görülür. Gerçek pre-valansı bilinmemektedir. Genellikle besin artıklarının, hücrelerin, tükrük ve kanın bakteriyel pütrefaksiyonundan oluşur. Özellikle proteinlerin peptidlere ve ami-noasitlere proteolizi sonucu oluşan sistein ve indirgenmiş glutatyon gibi serbest tiyol gruplarını taşıyan substratlar uçucu sıvıla­rın ve sülfidlerin oluşmasına neden olur. Aseton, aset aldehit, etanol, propanol ve dioksil ağız kokusunun önemli nedenlerindendir.


Halitozisin en yaygın nedeni ağız temizli­ğine dikkat edilmemesi ya da oral sepsise yol açan durumlardır (enflamatuar dişeti hastalığı [gingivit] ya da periodontal hasta­lık [periodontit]). Ağızdan çıkan havada uçucu sülfür bileşiklerinin miktarı ve me-tilmerkaptanın hidrojen sülfide oranı, pe­riodontal hastalığı olanlarda ağız sağlığı iyi olanlardan daha yüksektir. Bu bileşik­lerin kaynağının dişeti yarıkları, periodon­tal cepler ve dil üstündeki tabaka olduğu saptanmıştır. Ağızdan çıkan havada bu sülfidlerin oranı özellikle oral spiroketler ve hareketli basillere bağlıdır.


Sinüzit, burunda yabancı cisim ve solu­num yolu enfeksiyonlarının yanı sıra ağız ve boğazdaki öteki enfeksiyonlar ve habis oluşumlar da kötü kokuya neden olabilir.


Sistemik hastalıklardan, diyabetik ketoasidoz, karaciğer ya da böbrek işlev bozuk­luğu ender olarak halitozise neden olur. Helikobakter pilori ile halitozis arasında bulunduğu ileri sürülen ilişki kanıtlanamamıştır.


Geçici olarak halitozise neden olan ilaçlar izosorbid dinitrat ve disülfiramdır. Nesnel olarak halitozisi değerlendirmede gaz kro-matografisi kullanılabilir. Bu yöntemle kö­tü kokudan sorumlu olan bileşikler değerlendirilip, küçük miktarlarla bile başarılı sonuç alınabilir. Diyete bağlı ya da siste­mik neden olasılığını dışlamak için hasta­nın öyküsü dikkatle alınmalı ve fiziksel muayene yapılmalıdır. Özellikle bir peri-odontoloğun yardımına başvurarak ağız ve diş sağlığının tam bir değerlendirilmesi yapılmalıdır. Sanılanın aksine mide-barsak hastalıklarıyla (bu bölge tümörlerindeki kötü kokulu geğirme dışında) halitozis arasında bağlantı yoktur.

Halitozis hayal ürünü olabilir, temporal lob epilepsisi ya da şizofreni belirtileri ara­sında halüsinasyon olarak bulunabilir.


Halitozisin en iyi tedavisi ağız florasındaki anaeropları azaltmaktır. Ağız temizliğinin sağlanmasında dişlerin fırçalanması ve diş aralarının temizlenmesi ilk yapılması gere­ken işlemdir. Antimikrobik tedavi şiddetli ya da inatçı vakaların dışında pek gerek­mez.


Diş plağında bulunan organizmaların bir bölümüne karşı etkin olan %0.2 sıvı klor-heksidin glukonat içiren ağız ve diş suyu ile gargara yapılması kolay, ucuz ve etkin bir tedavidir. Hidrojen peroksidi gargara­lar ise tükrükteki tiyol konsantrasyonunu azaltır, akut nekrozitan gingivit tedavisinde yararlı olabilir. Ağız kokusunu gider­meye yönelik çok sayıda ürün geliştiril­miştir. Bunlardan setilpiridinyum klorür ve zeytinyağı ile esansiyel yağları içeren iki fazlı yağ-su bileşimi ile ağzın çalkalanma­sının nefesteki uçucu sülfür bileşiklerini azalttığı saptanmıştır.



Agiz Kokusu Nedenleri Halitozis Nedir